Mikä pelikonsoli lapselle?

Valitse lapsesi ensimmäinen pelikonsoli helposti käyttäen tätä opasta!

Joulut, syntymäpäivät, vuosipäivät tai mitkä tahansa muut tilaisuudet: jos olet vanhempi, on aina syitä etsiä parasta pelikonsolia lapsille. Koska aikakaudella, jossa turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää ja parhaiden PlayStation- tai Xbox-tarjousten löytäminen voi olla hämmentävää, on usein vaikeaa ymmärtää tarkalleen, mitä ostat. Loppujen lopuksi kukaan ei halua purkaa paketista 300 euron konetta vain, jotta siitä tulee kotitaloutesi ykköspölynkerääjä kahden viikon kuluttua ostosta.

Tästä syystä olemme koonneet tämän oppaan parhaista lasten pelikonsoleista. Alta löydät yhteenvedon kaikkein tärkeimmistä konsoleista alle 16-vuotiaiden näkökulmasta sekä parhaat ja sopivimmat pelit. Nuorten pelaaminen oli aikoinaan tabu, mutta nykyään se on suosittu ja turvallinen harrastus. Nykyajan kustantajat ja kehittäjät ovat tietoisia tarpeesta tarjota vanhemmille turvallisuuden tunnetta joka kerta, kun lapsi käynnistää konsolin. Tämä seikka näkyy myös tässä listassa, ja sen lukemisen jälkeen voit sijoittaa rahasi luottavaisin mielin – ja saada parhaan saatavilla olevan tarjouksen.

Nintendo Switch lapselle

Hyvä tietää: Nintendo on rakentanut maineensa perheystävällisille konsoleille kolmen vuosikymmenen ajan, joten ei ole yllätys, että Switch sopii 4–44-vuotiaille lapsille ja lapsenmielisille. Hinta voi olla korkea, mutta saat koneen, jota voi pelata ympäri vuorokauden: irrota pääyksikkö telakasta ja siitä tulee tabletti käytettäväksi vessaan tai autoon – tosin ei saunaan. Switch tarjoaa toimintalokeja, jotta voit seurata, mitä ja milloin lapsesi pelaa, kun taas lapsilukko sallii sinun rajoittaa verkkoviestintää, Nintendo eShop-ostoksia ja katseltavaa sisältöä.

Harkittavia pelejä: Kätevästi melkein kaikki parhaat Switch-pelit ovat ”hauskaa koko perheelle” -lajia. Aina suosittua Fortnitea voi pelata matkalla, mutta on kuitenkin hyvä huomioida pelin ikäluokitus, eli 12-vuotiaista ylöspäin. Alakoululaiset pitävät New Super Mario Bros U Deluxe -alustan kekseliäisyydestä ja ihastuttavasta grafiikasta, kun taas Mario Kart 8 Deluxe, Pokemon Let’s Go Pikachu ja Super Mario Odyssey ovat myös parhaiden Switch-pelien listalla.

Hinta: 300€ | Paketissa mukana: Kaksi ohjainta, rannehihnat, kahva, telakka, HDMI- ja virtakaapelit | Lapsilukko: Kyllä (numeraalinen pin) | Ikäraja verkossa: 13

Playstation 4 lapselle

Hyvä tietää: Ensimmäistä kertaa vuonna 2013 julkaistua Sonyn konsolia on saatavana laajalti: malleja ovat PS4 Original, Slim ja Pro. Jälkimmäisessä on 4K- ja HDR-TV-tuki, joka ei todennäköisesti ole ensisijainen ominaisuus useimmille yhdeksänvuotiaille – joten suosittelemme vakiomallia. Konsolin asetusten avulla voit rajoittaa pääsyä online-ominaisuuksiin, muokata kulutusrajoja, asettaa ikärajoituksia ja poistaa laitteen verkkoselaimen käytöstä, joten voit räätälöidä sen käytön lapsesi iän ja persoonallisuuden mukaan. Perus 500 Gt:n malli maksaa noin 300 euroa.

Harkittavia pelejä: Kaikenikäiset lapset tykkäävät Minecraftista, mutta tenavat rakastavat erityisesti LittleBigPlanet 3:sta ja Lego Dimensions -peliä, joissa muoviset hahmot heräävät eloon näytöllä. Esiteineille ja teini-ikäisille Journey – jossa ohjaat salaperäisen hahmon läpi autiomaan – on edelleen pakko kokea, pelin iästä huolimatta. FIFA on suosituin urheilupeli, mutta Rocket League on fantastinen autopohjainen vaihtoehto.

Hinta: 300€ | Paketissa mukana: Ohjain, HDMI-, USB- ja virtakaapelit | Lapsilukko: Kyllä (salasanalla) | Ikäraja verkossa: 7

Xbox ONE

Hyvä tietää: Kuten PS4, myös Microsoftin Xbox Onesta on saatavilla eri malleja. Perus Xbox One S tekee kaiken tarvitsemasi alle 300 euron hintaan, kun taas Xbox One X on tehokkaampi – mutta myös kalliimpi. Suosituksemme on valita halvempi. Xbox One S tarjoaa valtavan peliluettelon ja lukemattomia turvaominaisuuksia: esimerkiksi sisällön käyttö on oletusarvoisesti ”poissa käytöstä” alle 8-vuotiaille lapsille. Voit estää verkko-ostokset kokonaan tai rajoittaa ne ilmaisohjelmiin, vaihtaa mihin verkossa pääsee ikään liittyvillä suodattimilla, kuten ”pienet lapset” tai ”lapset ja teinit”, ja määrittää peliajan rajoitukset tietokoneen, puhelimen tai tabletin kautta.

Harkittavia pelejä: Kuten PS4:ssä, Minecraft, Lego Dimensions, FIFA ja Rocket League ovat kaikki harkitsemisen arvoisia lapsesi iän ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Merirosvopeli Sea Of Thieves on ollut ulkona jo jonkin aikaa, mutta se on edelleen erittäin pelattava yli 12-vuotiaille, kun taas nuoremmat pelaajat nauttivat varmasti Xbox-yksinoikeuspeleistä Disney-Pixar’s Rush, Super Lucky’s Tale ja Disneyland Adventures.

Hinta: 250€ | Paketissa mukana: Ohjain, HDMI- ja virtakaapelit, kuulokkeet | Lapsilukko: Kyllä (numeraalinen pin) | Ikäraja verkossa: 8

Nintendo 2DS XL

Hyvä tietää: iOS:n ja Androidin myötä useimmat julkaisijat ovat lopettaneet räätälöityjen kannettavien konsolien tuotannon. PSP ja Vita asuvat Atari Lynxin ja Game Gearin rinnalla käsikonsolitaivaassa. Nintendo kuitenkin kehittää edelleen sen kapeaa alkua, jonka se aloitti vuoden 1989 Game Boyn avulla kauniisti keyen mutta mielyttävän vankan Nintendo 2DS XL:n kautta – sen ainoa haittapuoli on heikko akun suorituskyky. Kämmenlaitetta on vaikeampi seurata kuin olohuoneen televisiota hyödyntävää laitetta, joten 2DS XL tarjoaa hyödyllisesti samat toimintalokit kuin Nintendo Switch. Nintendo suosittelee tätä mallia kalliimman 3DS:n sijaan nuoremmille lapsille, koska siinä ei ole 3D-tilaa – niinkuin nimestäkin voi päätellä.

Harkittavia pelejä: 2DS XL:n iso sisarkonsoli 3DS esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 – ja kaikki sen pelit ovat yhteensopivia uudemman laitteen kanssa, joten sinulla on massiivinen pelikatalogi josta valita. Kilpa-ajosuosikki Mario Kart 7, seikkailupeli Pokemon Sun ja tasohyppely New Super Mario Bros 2 sopivat kaikenikäisille, kun taas vähän vanhemmat rakastavat The Legend Of Zelda: A Link Beetween Worlds -peliä.

Hinta: 150€ | Paketissa mukana: Virtajohto, osoitinkynä, 6 kpl AR-kortteja, muistikortti | Lapsilukko: Kyllä (pin-koodi jolla estät lasta vaihtamasta asetuksia) | Ikäraja verkossa: 13

Playstation Classic

Hyvä tietää: Haluatko antaa lapsillesi makua siitä, mitä pelasit omassa nuoruudessasi? Iloitse sitten siitä, että menneiden aikojen suositut konsolit tekevät paluun plug-in-and-play-konsoleina: Pienoisversio vuoden 1994 PS1:stä. Sonyn laite tarjoaa 20 peliä, jotka saavuttivat mainetta 90-luvulla, vain noin 100 euron hintaan. Pieni laite toimii samanlaisella laturilla, jolla lataat puhelintasi. Lisäksi sen yksinkertainen asennus ja sen offline-luonne tarkoittavat, että turvaominaisuuksia ei ole.

Harkittavia pelejä: Olet rajoittunut vain 20 sisäänrakennettuun peliin. Tasohyppelysuosikki Rayman ja pitkään kadoksissa ollut pulmapeli Mr Driller ovat hauskoja ja turvallisia pelattavia pienten lasten kanssa, ja Oddworld: Abe’s Oddyseen pierunappi naurattaa varmasti kaikenikäisiä. Teini-ikäisille löytyy myös pelejä, kuten Grand Theft Auto (huom. ikäluokitus 18) ja Metal Gear Solid (ikäluokitus 15).

Hinta: 100€ | Paketissa mukana: Kaksi ohjainta, HDMI- ja USB-kaapelit | Lapsilukko: Ei | Ikäraja verkossa: Ei käytössä (konsoli vain offline-tilassa)

SNES Classic Mini

Hyvä tietää: Useimmat pitivät Nintendon ja Sonyn 1990-luvun konsolisotaa tasapelinä. Näin ei ole tässä tapauksessa, sillä SNES Classic Mini on älykkäämpi retropelikonsoli kuin PlayStation Classic, jos etsit perheystävällistä laitetta. Ominaisuuksien suhteen paria ei voi erottaa toisistaan: lapsilukkoasetuksia ei oikeastaan ole, mutta asentaminen on yhtä helppoa kuin piuhan kiinnittäminen telkkariin. Suurin osa SNES Classic Minin 21 pelistä ovat turvallisia sekä nuorille että pikkulapsille. Siksi se on meidän valinta listan kahdesta vanhan koulukunnan konsolista.

Harkittavia pelejä: Super Mario World. Super Mario Kart. Yoshi’s Island. Starfox. Et luultavasti halua antaa aivan pienimpien pelata Punch-Outtia tai Street Fighter II:sta ennen alakouluikää, mutta takaisinpäin ei ole katsomista, kunhan he pääsevät kyseisten pelien makuun. Erityismaininta pelille The Legend Of Zelda: A Link to The Past. Todellakin, valtava kokoelma klassikoita.

Hinta: 100€ | Paketissa mukana: Kaksi ohjainta, HDMI- ja USB-kaapelit | Lapsilukko: Ei | Ikäraja verkossa: Ei käytössä (konsoli vain offline-tilassa)

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Samantapaisia peliartikkeleita

Kommentit

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Most Popular